TOP nemzetek az NB 1-ben

Megnéztük, hogy mely országokból van a legtöbb légiós a magyar élvonalban, és hogy milyen tendenciákat lehet levonni az előző évekhez képest.
Légiósok az NB 1-ben

Ha a 94/95 és a 19/20 közötti időszakot vizsgáljuk, akkor a magyar játékosok után legtöbben Szerbiából játszottak az NB 1-ben. Ebben a 25 éves időszakban 1921 magyar játékos lépett pályára, 192 szerb, a harmadik helyre pedig a románok jöttek be 113 légióssal. Több nemzet nem lépte át a 100-as határt, de a brazilok bejöttek például az 5. helyre a sok környékbeli ország között, Kamerun pedig a 10., a spanyolok pedig a 11. helyet foglalják el a listán, megelőzve például a szlovénokat, vagy a cseheket.

Ha a legutóbbi bajnoki szezont vesszük figyelembe akkor az összeségében 7. helyen álló Ukrajna adta a legtöbb játékost a magyarok után 21-el, ehhez egyértelműen hozzájárul az, hogy Rebrov lett a Ferencváros edzője. Az ukránok már az azelőtti szezonban is vezették a légiósok listáját, akkor 18 játékost adtak a magyar élvonalba, míg a 17/18-as szezonban mindössze három ukrán labdarúgó játszott itt.

Az idei szezonban az ukránok mögött a szerbek adták a legtöbb légióst, amiben semmi meglepetés nincs, hiszen az utóbbi két évtől eltekintve, az utóbbi 20 évben masszívan a legtöbb légióst adják a hazai bajnokságba. Egy kis visszaesés látszik az utóbbi pár évbe már visszaesett 20 alá a számuk.
Előtte azonban nagyjából 10 éven keresztül mindig több mint 30 szerb játékos játszott az NB 1-ben.

A brazilok a 2010-es évek elejétől éveken keresztül ott voltak a légióst adó nemzetek listájának az elején, azonban egy nagy visszaesés látszik náluk is. Az utóbbi években a 10-es határt is alig tudják elérni, de a 16/17-es évben például mindössze 1 futballistát adtak a magyar bajnokságba. Egy érdekes kérdés, hogy merre tart a magyar futball ebből a szempontból, az egyértelmű, hogy ez légiósok száma kezd visszább esni, és több esélyt kapnak a magyar labdarúgók, mint a 2010-es évek elején.

Kapcsolódó cikkek

E-sport a Bundesligában

E-sport játékosok a Bundesligában

Már van virtuális Bundesliga is.

Milyen kerékpársport szakágak léteznek?

Milyen kerékpársport szakágak léteznek?

A piaci igényekhez igazodva, a kerékpároknak széles a választéka. Némelyik a nyári olimpiai játékok tagja, de akad olyan is, amelyet az ember csak úgy érzésből tekeri, hajtja.

Három módja, ahogy a meditáció segít a sportolóknak

Három módja, ahogy a meditáció segít a sportolóknak

A válasz arra a kérdésre, hogy "Miért meditálnak a sportolók?", meglepő lehet.