Milyen kerékpársport szakágak léteznek?

Régmúltra tekint vissza a kerékpározás, és már az ezredfordulón megalakult a sportág nemzetközi szövetsége. A nyári olimpiai játékoknak is örökös tagja, résztvevője. A kereslet magával hozta a fejlődést. A piaci igényekhez igazodva ma már a kerékpárok széles választékát kínálják: mountain bike, városi és fitness kerékpár, trekking és cruiser, de léteznek pedelec, cross és országúti kerékpárok is. Sok furcsa kifejezés, de mindegyik jelent valamit, amely megkülönbözteti őket egymástól.
Milyen kerékpársport szakágak léteznek?

Ebben a cikkben többek között írunk a trekking szó jelentéséről, és ehhez kapcsolódva a trekking kerékpárról. Ma már férfi trekking kerékpárok online vásárlására is lehetőség van, melyhez szükség esetén szakmai segítséget is nyújtanak.

Trekking – férfi trekking kerékpárok online

A trekking angol kifejezés, jelentése túrázás. Ebből kiindulva, a trekking kerékpár egy túrakerékpár, amelyet hosszú távra terveztek. Jól bírja a meredek utakat, ahol jellemzően szilárd a burkolat. Megjelenésében és funkcióiban egyszerre sportos és kényelmes. Nagyobb átmérőjű kerék, erősen strukturált gumi, valamint az első teleszkóp jellemzi. Természetesen a hosszú utak megtételéhez kényelmes váz és ülés is tartozik.

A trekking kerékpárok tartozékainak különbözőségéből adódhat árkülönbség, nézzük, melyek ezek! Váz, villa, első- és hátsó fék, hajtómű, első- és hátsó váltó, váltókar, első- és hátsó agy, felnik, köpeny és extrák (világítás, sárvédő, csomagtartó).

Kerékpársport szakágak

· Országúti kerékpár: más néven versenykerékpár, amely az első sportolásra tervezett kerékpár. Több, mint száz éves múltra tekint vissza, mint a kerékpársport klasszikusa.

· Pályakerékpár: ez esetben a nézők közelről láthatják a versenyt, a pálya ellipszis alakú, borítása fa vagy cement.

· MTB: a mountain bike angol elnevezés, főleg sportolási célra tervezték. Jól helyt áll a nehezen járható utakon. A 80-as évek Amerikájából ered, a magasságot és mélységet kedvelőknek ajánlott.

· CYCLO-CROSS: az országúti kerékpár és a mountain bike kereszteződéséből született. Jellemzően a havas utak sztárja, ezért a téli és esős időszakokban kedvelt sportág.

· XCO: Kaliforniából indult a szakág, amely olimpiai számként 1996-ban debütált. Körpályán kijelölt terepen, 35-45 km-es távon zajlanak a versenyek.

· XCM: Nem olimpiai szám, de világbajnoki futamot rendeznek belőle. 3 távon kerül megrendezésre: maraton (80-100 km, vagy afelett), félmaraton (50-80 km), kismaraton (25-40 km).

· 4X: Egy helyen, egy időben, egyszerre 4 kerékpáros versenyez. Egyenletesen lejtős, ugratókkal és kanyarokkal nehezített pályán rendezik meg, és nincs emelkedős része, amely tekerésre kényszerítené a résztvevőket.

· DH: Downhill = Ki ér le gyorsabban a hegyről? Kizárólag lejtőmenet, ahol a táv minimum 1 km, az időintervallum pedig minimum 1 perc lehet.

· BMX: Amerikából ered a bicycle motocross szóból, és idővel több BMX szakággá fejlődött. Salakmotor és cross találkozásából jött létre, és idővel olimpiai szakággá fejlődött.

· Triál: cél a természetes és mesterséges akadályok leküzdése. Szabadban és zárt térben egyaránt kivitelezhető, az ügyesség viszont fontos tényező. A kerékpár súlya, a kerékpár mérete és a gumivastagság mérvadó. A motoros triál sportból ered. A kevés hibapont és a gyorsaság hozhat eredményt.

· Teremkerékpár: művészi kerékpár és kerékpárlabda

1994 óta létezik hazánkban, a Komárom-Esztergom megyei Baj település nevéhez köthető. Egy speciális kormánnyal ellátott, különleges örökhajtású kerékpár szükséges hozzá. A művészi kerékpár a szebb és nehezebb elemek bemutatásáért folyó verseny. Akrobatikus elemeket tartalmaz, ezért jó egyensúlyérzéket kíván. A kerékpárlabda pedig nem más, mint kerékpárral való focizás. Jellemzője az előre-hátra haladás, és szintén nagymértékben megkívánja az egyensúlyozást.

Feltétlen meg kell említeni a szabadidős kerékpározást, hiszen nagyon elterjedt, közkedvelt sportág, valamint arról se feledkezzünk meg, hogy a parasport szakágban is zajlanak országúti és pályaversenyek, melyeken szintén születnek szép sikerek.


Összegzés

A kerékpározás méltán népszerű sportág, a sok szakág közül mindenki találhat kedvére valót. Vannak ismertebb és kevésbé ismert kerékpár típusok; ezzel a cikkel az volt a célunk, hogy egy kicsit bolyongjunk a szakágak között. Reméljük, sikerült felkelteni érdeklődésedet!

Kapcsolódó cikkek

Légiósok az NB 1-ben

TOP nemzetek az NB 1-ben

Megnéztük, hogy mely országokból van a legtöbb légiós a magyar élvonalban, és hogy milyen tendenciákat lehet levonni az előző évekhez képest.

E-sport a Bundesligában

E-sport játékosok a Bundesligában

Már van virtuális Bundesliga is.

Három módja, ahogy a meditáció segít a sportolóknak

Három módja, ahogy a meditáció segít a sportolóknak

A válasz arra a kérdésre, hogy "Miért meditálnak a sportolók?", meglepő lehet.