Miért érdemes tanfolyamon részt venni?

Ha megkérdezzük ismerőseinket, ki hogyan jutott el jelenleg szakmájáig, nagyon változatos képet kapunk. A gyermekkori álmok megvalósítói vannak legkevesebben. Sokan unaloműzés gyanánt teljesítettek egy tanfolyamot, melyben végül megtalálták hivatásukat. Mások viszont mindenféle képzettség nélkül vállaltak el egy állást, s szereztek gyakorlatot a mai szakterületükön.
Miért érdemes tanfolyamon részt venni?

Élete egy-egy szakaszában mindenki felteszi a kérdést, hogy érdemes-e egyáltalán tanfolyamot végezni? Előnyösebb-e végzettség nélkül belevágni valamibe, vagy inkább az egyetemi diplomára hajtani? Cikkünkben a tanfolyamok előnyeiről lesz szó.

A szakmai kurzusok előnyei

Azoknak a képzéseknek, melyek szakmát adnak, rengeteg előnyük van. Lássuk ezeket!

Előremenetel

A legfontosabb, hogy egy újabb ütőkártyát adnak az ember kezébe. Betekintést nyújtanak egy komoly foglalkozásba, felfedik a szakmai titkokat és megmutatják a fejlődési lehetőséget. Próbára tehetjük magunkat az adott területen, s felmérhetjük képességeinket. Leendő munkáltatónk pedig nagyobb eséllyel veszi fel a végzettséggel rendelkező, mint az anélküli jelentkezőt.

Kapcsolatépítés

A kurzuson való részvétel során akaratlanul is új ismeretségeket szerzünk. Ez a jövőben segíthet boldogulni a munkaerőpiacon vagy vállalkozóként.

Hasznos tudás

Amennyiben úgy érezzük, hogy egy adott szakterület annyira tetszik, hogy abban dolgoznánk, végezzük el a megfelelő tanfolyamot! Így időt és energiát spórolunk, hiszen nem kerülőúton haladunk céljaink fel. S mi történik, ha mégsem ez a mi jövőnk? A megszerzett tudás velünk marad, s a hétköznapokban is hasznosnak bizonyul.

Kinek érdemes tanfolyamot elvégezni?

Írásunk középpontjában eddig főként az álláskeresők és a fiatal felnőttek álltak. Vannak viszont további csoportok, akiknek ajánlott képzéseken részt venni. Ők a következők:

· eddigi állásukban kiégett, váltást fontolgató munkavállalók

· munkanélküliek

· leendő vállalkozók

· gyesen lévő kismamák

· nyugdíjasok

· egy terület iránt hobbiból érdeklődők

· bárki, aki nem tudja, mit kezdjen a szabadidejével

Ezek a csoportok talán nem rögtön veszik majd hasznát a megszerzett tudásnak, de hosszú távon biztosan.

Egyetem vagy tanfolyam? Melyik a nyerő?

Egy másik érdekes kérdés, hogy érdemes-e egyetem előtt tanfolyam részt venni. Ezt azoknak szokták ajánlani, akik még nem biztosak az adott területben, vagy további felvételi pontokra van szükségük. Bizonyos egyetemi képzéseken ugyanis pluszpontot jelent a szakmai bizonyítvány.

Hosszú távon pedig mindenki maga dönti el, melyik lehetőség nyerő számára. A mai helyzet azt mutatja, hogy egyes tanfolyamok után kedvezőbbek a kereseti lehetőségek, mint egyetemi diplomával. Például a minőségi szakmát adó barista tanfolyamok országosan és világszerte is elismertek, aminek anyagi vonzata is van.

Összefoglalva: A tapasztalat azt mutatja, hogy mindenképpen érdemes tanfolyamon részt venni, ha érdeklődünk egy szakterület iránt. Nemcsak a hivatáskeresők, de más rétegek is képezhetik magukat kurzusokon, hiszen így nemcsak tudásuk, de lehetőségeik is gyarapodnak. Akár egyetemi jelentkezés előtt is előnyös lehet egy kurzus elvégzése.

Kapcsolódó cikkek

A játékok szerepe a gyermek fejlődésében

A játékok szerepe a gyermek fejlődésében

A játékok fontos szerepet játszanak a gyermek készségeinek fejlődésében.

Közeledik az óvodai beiratkozás: mire lesz szükség?

Közeledik az óvodai beiratkozás: mire lesz szükség?

Az óvodai beiratkozás fontos pont a csemeték és a szülők életében is. Új korszak kezdődik, melyben sokkal kötöttebb napirendhez és szabályokhoz kell alkalmazkodni.