Hogyan írjunk pénzügyi tervet? Mire érdemes figyelni?

A pénzügyi terv megmutatja egy vállalkozás pénzügyi helyzetét, stabilitását.
Hogyan írjunk pénzügyi tervet? Mire érdemes figyelni?

Nem mindenki számára egyszerű feladat a pénzügyi terv készítéséhez szükséges információk összegyűjtése és elemzése, ezért érdemes szakmai segítséget kérni.

Mikor készítünk pénzügyi tervet?

A pénzügyi terv az üzleti terv legfontosabb része, de készíthető önállóan is. Célunk eléréséhez szükséges, ami nem más, mint a bevételek és kiadások időbeni ütemezése. Főként akkor lehet nélkülözhetetlen, amikor több célt tűztünk ki magunk elé, és a megvalósulásukhoz szűkösek a rendelkezésre álló erőforrások. Ez esetben rangsorolni kell a célokat, fontosság és elérésükhöz szükséges idő alapján vannak rövid- és hosszú távú célok.

Induló vállalkozóként is kell készíteni, és régóta működő cégek esetén is szükséges egy új termék vagy szolgáltatás piacra kerülésekor. Banki hitelfelvétel során, vagy egy pályázat résztvevőjeként is fontos, hogy legyen pénzügyi tervünk. És akkor is, ha új tulajdonos, vezetőségi tag kerül a vállalkozásba, illetve ha a vállalkozás jelentős növekedésnek indul. Magunknak írhatunk rövid terjedelműt, de ha másoknak készítjük, akkor a meggyőzés a cél, ezért muszáj érthetően kifejteni a vállalkozás pénzügyi működését.

Miből áll a pénzügyi terv?

Egy sok mindent tartalmazó, elég átfogó dokumentum, ami tartalmazza részletesen egy vállalkozás befektetéseit, biztosítását és költségeit, valamint megtakarításait és cash flow-ját. Minél több valós tétellel dolgozunk az elkészítése során, annál pontosabb lesz.

Részei:

· Hitel vagy egyéb források

· Beruházási terv

· Bevételek

· Költségek, ráfordítások

· Fedezeti pont

· Mérleg

· Eredménykimutatás

· Cash-Flow

Egy vállalkozásban reál és nominál folyamatok zajlanak. A reál másnéven anyagi jellegű, a nominál kifejezés pedig pénzügyi folyamatokat takar. A reál folyamatok gerjesztik a nominál, vagyis pénzügyi folyamatokat, amelyek pénzáramlásokban kelnek életre, kiadások vagy bevételek keletkeznek. Ez a reál és nominál folyamatok között fennálló viszony a pénzügyi tervezés folyamata, és nagyon fontos a befektetési, valamint finanszírozási döntések számszerűsítése, ami pedig nem más, mint maga a pénzügyi terv. Segítségével még indulás előtt eldől, van-e létjogosultsága a leendő vállalkozásnak.

Okosan, meggyőzően kell felépíteni, hogy jó benyomást tegyünk a beruházóra, hitelezőre. Egy pénzügyi tervnek nem az álmokról, hanem a realitásról, a valóságról kell szólnia! A jelenről és a lehetséges jövőről számokban. Mint ahogy egy termék életgörbének is különböző szakasza vannak, úgy egy vállalkozás sem feltétlen stagnál működése során, hanem hol felfelé, hol lefelé ívelő pályát ír le. Sikert és kudarcot egyaránt megélhetünk! Fontos, hogy a jövőbe vezető utat szakaszokra bontsuk, mert a rövidebb távú célok megvalósítása egyszerűbb lehet. Rendszeres ellenőrzéssel nyomon követhető a teljesülési szakasz, majd a kitűzött terv elemzése és esetleges módosítása következik.

Mire érdemes figyelni?

A pénzügyi terv legyen alapos, átlátható, rendezett, az adatok pedig minél relevánsabbak. Fontos a pozicionálás, számoljuk ki jól a fedezetet, és figyeljünk a költségekre! Ha rövid időszakra készítjük a pénzügyi tervet, akkor nem látszik, mikortól fog nyereséget termelni a vállalkozás.

Összegzés:

A pénzügyi terv megmutatja egy vállalkozás pénzügyi helyzetét, stabilitását. Üzleti tervre bárkinek szüksége lehet, amelynek legfontosabb része a pénzügyi terv. Reális célok megfogalmazásával megtervezhetők a várható kiadások, hogy egy vállalkozás likviditása ne kerüljön veszélybe.

Minél letisztultabb, annál praktikusabb. Nem kell túlbonyolítani, fontos, hogy mindenki számára átlátható legyen. Hiba a túlpozicionálás, egyes költségek figyelmen kívül hagyása, valamint a túl rövid időszakra készített pénzügyi terv, amikor még nem látszik a várható nyereség.

Kapcsolódó cikkek

Napelem a termőföldeken: vajon megéri?

Napelem a termőföldeken: vajon megéri?

Arra a kérdésre keressük a választ, hogy a napelemek a termőföldeken vajon megérik-e a használatot és tekinthetünk-e rájuk jövedelem forrásként.

Hogyan írjunk pénzügyi tervet? Mire érdemes figyelni?

Hogyan írjunk pénzügyi tervet? Mire érdemes figyelni?

Pénzügyi terv készítéséhez szükséges információk relevánsak, általuk megmutatkozik egy vállalkozás pénzügyi helyzete, stabilitása.

Egyedül vállalkozzunk vagy társakkal?

Egyedül vállalkozzunk, vagy társakkal?

Az egyéni és a társas vállalkozásnak is vannak előnyei és hátrányai. Mutatjuk, melyek ezek!