Használt vagy új targonca a jobb választás?

A targoncák számos ipari területen jelenthetnek megoldást számunkra, ahol nagy mennyiségű anyagot kell mozgatnunk akár horizontális, akár vertikális irányba. Ezen a téren örök kérdés a vállalkozások részéről, hogy használt, vagy új targonca a jobb választás. Az alábbi cikkben ezzel foglalkozunk részletesebben.
Használt vagy új targonca a jobb választás?

Miért éri meg új targoncát használni?

Természetesen ahogy az autók és járművek esetében, úgy a targoncák esetében elmondható, hogy az új targonca mindig egy hibátlanul működő szerkezet, ami megjelenésében és teljesítményében is maximálisat tudja nyújtani számunkra.

Egy vadonatúj targonca ára persze jelentősen nagyobb, mint egy már használt verzió, de cserébe jellemzően több éves garanciát kapunk cserébe. Emiatt a nagyobb cégek előszeretettel választják az új eszközöket, mert azok karbantartási igénye jellemzően kisebb, mint a már használatba vettek esetében.

Miért éri meg használt targoncát használni?

Sokan elsőre nem is gondolnák, de meglepően kevés olyan üzem vagy raktár van, ahol nem érdemes használt targonca beszerzésében gondolkodni. Magyarországon nagy az esélye annak, hogy egy jól megválasztott használt targonca lesz az ideális választás – kevés olyan üzem van, ahol olyan nagy lenne az igénybevétel, hogy csak vadonatúj targoncát érdemes beszerezni.

Alapjában véve elmondható ugyanis, hogy a napi 4 órás üzemidő az a terhelés, ami fölött már tényleg érdemes új targoncába fektetni. Ez elsőre kevésnek hangozhat, a valóságban viszont ritka az olyan munkaterület, ahol ennél több a valós kihasználtság. Amennyiben csak alkalmanként van szükség gépesített segítségre, esetleg egy meglévő flotta támogatása a cél, akkor mindenképp a használt targonca jelentheti az ideális megoldást.

Emellett ha hirtelen kell beszereznünk egyet, akkor szintén a meglévő, használt gépek közül tudunk azonnal választani, az új targoncák esetén jó eséllyel várnunk kell a munkaeszköz megérkezésére.

Költségcsökkentés használt targoncával

Egy használt targonca beszerzése akár 30-50%-os megtakarítást is jelenthet a cégek számára, ha az új típusok beszerzésével vetjük össze a vásárlást.

Ennek alapfeltétele persze az, hogy elkerüljük a rosszul karbantartott vagy alacsony minőségű használt targoncákat.

Emellett nemcsak a vételáron spórolhatunk, de a beszerzési időn is lefaraghatunk valamennyit az új beszerzésekhez képest. Egyrészt megússzuk azt a végtelen és még annál is hosszabb időt, amit az új targoncák kínálatának böngészésével és tanulmányozásával töltenénk, másrészt a felújított használt és márkás targoncák azonnal rendelkezésre állnak, míg az új rendeléseknél számolni kell átfutási idővel.

Amennyiben megbízható forrásból szerzünk be használt targoncákat, akkor jó eséllyel sokéves tapasztalattal rendelkező szakemberek segítenek nekünk kiválasztani a célnak leginkább megfelelőt. Ismerik a rendelkezésre álló gépeket, tisztában vannak az előtörténetükkel és a feladatra szabott ajánlásokat tudnak adni annak fényében, hogy mire is van pontosan szükségünk. Emellett pedig a jövőben karbantartás terén is számíthatunk segítségre, hiszen pontosan tudják melyik targoncához milyen alkatrészek kellhetnek, de segíthetnek beszerezni targonca görgőket minden feladathoz amire csak szükségünk lehet.

Összegezve

Összességében tehát az új és a használt targoncák is jó választásnak bizonyulhatnak, de ehhez fel kell mérnünk anyagi lehetőségeinket, hogy azonnal szükségünk van-e az adott gépre és mennyi lenne az üzemideje a gépnek.

Kapcsolódó cikkek

Autószerelés: ha Te sem vinnéd akárhová a járművedet!

Autószerelés: ha Te sem vinnéd akárhová a járművedet!

A Borbély Garage-ban ideális megoldás lehet az autószerelés, ha te sem vinnéd akárhová járművedet a Somogy megyei autószerelők közül Kaposvár és környékén.

Mi is az a traileres autómentés?

Mi is az a traileres autómentés?

Az alábbi cikkben éppen azzal foglalkozunk, hogy mi is az a traileres autómentő és milyen előnyei vannak ennek a mentési megoldásnak a mindennapokban.