A legnépszerűbb hungarikumok

A hungarikum egy olyan gyűjtőfogalom, amely a magyarság csúcstermékeit gyűjti össze. Olyan értéket jelez, amely megkülönbözteti és kiemeli a hazánkban gyártott termékek jellemző tulajdonságait, különlegességeit és persze minőségét. Ide tartozik természetesen a magyar pálinka is, amelyet csak és kizárólag Magyarországon termett gyümölcsből készíthetnek el. De lássuk, hogy melyek a legnépszerűbb hungarikumok!
A legnépszerűbb hungarikumok

Mi is az a hungarikum?

A gyűjtőfogalom kiemeli azokat a hazai termékeket, amelyek valami miatt különlegesek. Hungarikummá válni azonban nem egyszerű, hiszen ez egy többlépcsős folyamat, amit bár bárki kezdeményezhet, nem feltétlenül kapja meg ezt a jelzőt.

A 2000-es évek elején merült fel az ötlet, hogy összegyűjtésre kerüljenek a nemzeti értékek. A kezdeményezés olyannyira sikeres volt, hogy bár egy kis ideig eltartott, de végül 2021-ben elfogadták ezt a törvényt, így azóta folyamatosan bővül a lista.

A pálinka, mint hungarikum

Ahhoz, hogy a gyógyító szesz valódi jelzőt kaphasson, mint az erjesztést, mind a lepárlást, mind az érlelést és a pihentetést, illetve a palackozást is Magyarországon kell elvégezni. Az italt végül nem lehet sem ízesíteni, sem színezni, sem pedig édesíteni, még mézzel sem. Az égetett szesz a 16. századig gyógyszernek számított, története azonban egészen a 14. századig nyúlik vissza.

Hungarikumnak számít továbbá a törkölypálinka is, amelyet kizárólag itthon termett szőlő törkölyéből készíthető el. A gyártás minden egyes lépését itthon kell elvégezni, így lesz nemzeti kincs ez a fajta szeszes ital. A törkölypálinka igazán gazdag ízvilággal és magas élvezeti értékkel rendelkezik, nem csoda, hogy kuriózumnak számít. Emiatt a szó névhasználata az unióban eredetvédelmet élvez, amelyet csak hazánkban használhatnak fel.

A pálinka készülhet szilvából, birsalmából, meggyből, de akár céklából vagy almából is egyaránt. A kiszerelés általánosságban fél literes, de mini pálinka rendelése webshopból is történhet. Kizárólag 18 éven felüliek számára!

Milyen egyéb hungarikumok vannak még a listán?

Az agrár- és élelmiszergazdaság kategóriáján belül, a pálinkán kívül a listán szerepel még:

- A magyar gulyásleves

- A csabai kolbász

- A Tokaji aszú

- A Gyulai kolbász

- A szódavíz

- A Kalocsai fűszerpaprika-őrlemény

- A PICK téliszalámi

- Az UNICUM keserűlikőr

- A Kürtőskalács

- A Törley pezsgő

- A Piros arany és az Erős pista

Az egészség és életmód kategórián belül pedig ide tartozik:

- A Béres csepp

- Az ILCSI szépítőfüvek

Összegezve

Nem minden termék lehet tehát hungarikum, de természetesen a pálinkának mindenképpen a gyűjteményben a helye. Legyen szó Szatmári szilva pálinkáról vagy éppen Törkölypálinkáról egyaránt, a lényeg, hogy a készítés minden folyamata hazánkban történjen meg. Hungarikumnak számít továbbá a Gyulai kolbász, a Törley pezsgő, de még a Béres csepp is egyaránt.

Kapcsolódó cikkek

Milyen cipőt válasszunk átmeneti időszakra munkába?

Milyen cipőt válasszunk átmeneti időszakra munkába?

Többek között arra is választ adunk, milyen cipőt válasszunk átmeneti időszakra, munkába és mire érdemes figyelnünk vásárlás során.

Hamarosan érkezik az új MacBook Pro! Mire lesz képes?

Hamarosan érkezik az új MacBook Pro! Mire lesz képes?

Hamarosan itt az új Apple MacBook Pro, amely számos újdonságot tartogat a vásárlók számára. Hogy mi mindent tud majd az új gép, most eláruljuk!