A laptop és a telefon se bírja sokáig a hidegben - Mire figyeljünk?

A hideg, a pára, a hó, az eső, semmilyen szokatlan időjárási körülmény sem tesz jót az elektronikai eszközeinknek.
A laptop és a telefon se bírja sokáig a hidegben - Mire figyeljünk?

Fontos tehát a hidegben is óvni őket, lehetőleg nem hógolyózás közben használni a telefont és nem az erkélyen hagyni a laptopot. Igaz ez az autóra is, hiszen míg utazás közben nem érheti semmi baj, addig éjszakára, de még napközbenre sem érdemes bent felejteni a kocsiban.

Az alábbi írásunkban eláruljuk, hogy mire érdemes ügyelni ezzel kapcsolatban.

A hideg és az elektromos eszközök

A tél mindenki számára tartogat veszélyeket, így nem várhatjuk el a laptoptól és a telefontól sem, hogy -20 fokban is tökéletesen működjenek. A leggyakoribb hiba, hogy utazás közben magunknál tartjuk őket, majd bent felejtjük őket az autóban, ahol aztán nagy valószínűséggel nem térhetünk velük haza épségben. A szivargyújtós laptop töltő webáruházból is beszerezhető, ez azonban nem azt jelenti, hogy álló motorral is használni tudnánk. Érdemes kihúzni és a gépet magunkkal vinni, mielőtt kárt okozunk benne.

Persze, ahogy minden évszaknak, úgy a hideg télnek is vannak előnyei, hiszen nem kell sem hőgutától tartani, sem pedig magas UV-sugárzással megküzdeni. Télen teljesen magától értetődő, hogy a lakásban és az irodában fűtünk, így ezeken a helyeken viszonylag veszélymentes környezetben vannak az elektromos eszközök. A probléma akkor van, amikor a telefont és a laptopot egyre többet visszük magunkkal, amiket aztán útközben is használunk.

Minél hidegebb, annál jobb?

Alapvetően minden számítógép és számítástechnikai eszközzel kapcsolatban hallhatjuk, hogy minél hidegebb van, annál nagyobb az esélye, hogy bírják a strapát. Tény, hogy a túlmelegedő processzorok, valamint az egyéb alkatrészek számára garantált megváltás, ha nem a forró nyári teraszon használjuk őket, de a hidegben is vannak határok, amiket nem érdemes átlépni.

Mindenképpen meg kell különböztetni, hogy a használni kívánt eszközt szeretnénk-e odakint is üzemeltetni, sokat utaznánk-e vele. A legtöbb gyártó ugyanis a garancia-lapon is feltünteti azt a hőmérsékleti intervallumot, ami mellett még bátran használhatjuk a készülékeinket. A leggyakrabban 5 és 35 fok között üzemeltethető biztonságosan, szállítani pedig -20 és 60 fokos hőmérséklet között szabad.

Mi a hideg következménye?

Télen az egyes alkatrészek ideiglenesen, de akár végzetesen is meghibásodhat. Az alacsony hőmérsékletre mind az LCD panelek, mind az akkumulátorok érzékenyen reagálnak. A sok alkatrészből álló alaplapok, valamint az egyéb alkotóelemek sem bírják a túlzott hideget, hiszen a bennük található anyagok akár össze is zsugorodhatnak. Érdemes tehát minden séta előtt tájékozódni, hogy a hideg vajon hogyan hat az adott készülékre.

Összegezve

Elmondható tehát, hogy télen is szabad telefont használni, azonban kültéren igyekezzünk ezt ritkábban megtenni. A laptopot pedig véletlenül se hagyjuk az autóban, hiszen ott könnyen megfagyhatnak az alkatrészek.

Kapcsolódó cikkek

Vajon mennyit költünk egy hónapban az elektromos berendezések működtetésére?

Vajon mennyit költünk egy hónapban az elektromos berendezések működtetésére?

Az alábbi cikkben azoknak igyekszünk segíteni, akikben felmerült a kérdés, hogy vajon mennyit költünk egy hónapban az elektromos berendezéseink működtetésére.

Hogyan kell karbantartani a nyomtatót

Hogyan kell karbantartani a nyomtatót

A karbantartás elvégzése elengedhetetlen a nyomtatója számára.

Miért lett chiphiány az egész világon, és mi lehet rá a megoldás?

Miért lett chiphiány az egész világon, és mi lehet rá a megoldás?

A crypto bányászok tucatszámra spájzoltak be videokártyákból.