Teljes útmutató a kutyafürdetéshez

Ha valaha is volt már kutyája, akkor tudja, milyen fontos a fürdetés kedvence egészségének megőrzése szempontjából.
Teljes útmutató a kutyafürdetéshez

A kutyáknak fürdetésre van szükségük, hogy eltávolítsák a szőrszálakat, az elhalt szőrszálakat és a parazitákat, amelyek kellemetlen szagokat okozhatnak. A rendszeres fürdetés emellett segít kutyája szőrzetének szebb textúráját és megjelenését is megőrizni. Ezenkívül a fürdetés lehetővé teszi, hogy figyelemmel kísérje kutyája bőrének és szőrzetének állapotát.

A fürdetési folyamat megkezdése előtt mindenképpen gyűjtse össze a szükséges kellékeket. Egyes kutyák egyáltalán nem szeretik a vizet, ezért legyen a közelben néhány finomság. A jutalomfalat használata jó módja a jó viselkedés jutalmazásának, de ne feledje, hogy a jutalomfalat tele van zsírokkal és cukrokkal. Korlátozza a kutyája által elfogyasztott jutalomfalatokat, és helyette válasszon egészséges lehetőségeket, például feldarabolt zöldségeket vagy almát. Ez segít a kutyának abban, hogy jobban érezze magát a fürdőben.

A fürdetés megkezdése előtt mindenképpen fésülje át a kutya szőrét. Ezután tömje ki kutyája fülét vattával, hogy a víz ne jusson a fülébe. Miután megtisztította kutyája bőrét a samponnal, győződjön meg róla, hogy alaposan leöblítette, hogy eltávolítsa a szappanmaradványokat. A szappan hátrahagyása irritálhatja a kutya bőrét, és irritációt okozhat, ezért öblítse le kedvencét alaposan. Miközben kedvence fürdik, a lehető legfinomabban fésülje át a szőrét.

A fürdés után alaposan meg kell szárítania a kutyát. A száraz törülközőt előnyben részesítjük, mert az állat bőre érzékenyebb, mint a miénk. Ha kutyája hosszú szőrű, alaposan szorítsa ki a szőrét. Előfordulhat, hogy egy kicsit ki akarja rázni magát, ezért ne hagyja szaladgálni az udvaron, amíg meg nem szárad. Kerüljük el, hogy szappan kerüljön a szemébe! Ha kutyája ráncos, ügyeljen arra, hogy alaposan megszárítsa a mancsait.

Miután kutyája befejezte a mosakodást, mossa meg az arcát, és győződjön meg róla, hogy a sampon pH-értéke kiegyensúlyozott. Használjon olyan jó minőségű kutyasampont, amelyet az állatorvos is jóváhagyott. Mielőtt elkezdené a fürdetést, szoktassa a kutyát a vízhez azzal, hogy jutalomfalatot kínál neki, amikor bemegy a vízbe. Ne felejtse el megdicsérni a kutyát a jó viselkedésért. Így megmutathatja kutyájának, hogy értékeli az erőfeszítést!

Az állatorvos meg tudja mondani, milyen gyakran kell fürdetni a kutyát. Egyes fajták gyakrabban igényelnek fürdetést, mint mások, például a rövid szőrű basenjik. A leghatékonyabb eredmény elérése érdekében, ha legalább havonta egyszer megfürdeted kutyádat, megelőzheted a bőrirritációt, és megőrizheted bőrének tisztaságát és egészségét. A fenti lépések betartásával a fürdetés többé nem lesz háziállatával házimunka. Gyakorlással pedig olyan rutinszerű lesz, mint egy gyerekjáték.

A kutya számára megfelelő fürdetőhely a háziállat méretétől függ. Ha kicsi kutyáról van szó, a konyhai mosogatóban is megfürdetheti, de ha a kutya nagy és sokat vedlik, akkor nagyobb helyre lesz szüksége. Sok kisállat-szülő inkább a kutyájának dedikált fürdőkádat használja. Így nem kell aggódnia, hogy eltömíti a családi fürdőkádat.

Kapcsolódó cikkek

Rozsdamentes postaláda – az igazán hosszú élettartammal rendelkező levélszekrény

Rozsdamentes postaláda – az igazán hosszú élettartammal rendelkező levélszekrény

A tökéletes postaláda kiválasztására nem minden esetben szentel elegendő figyelmet a lakóközösség.

Kéménytípusok és kialakításuk: Melyik a legjobb az Ön otthonához

Kéménytípusok és kialakításuk: Melyik a legjobb az Ön otthonához

A kémények a házak fontos részei, amelyek hőt szállítanak és a tüzelőanyagokból vagy más fűtési rendszerekből származó füstöt vezetik el az otthonokból.

Teljes útmutató a kutyafürdetéshez

Teljes útmutató a kutyafürdetéshez

Ha valaha is volt már kutyája, akkor tudja, milyen fontos a fürdetés kedvence egészségének megőrzése szempontjából.