Milyen gyakran kell mosni a paplanhuzatot?

A tiszta paplan érdekében rendszeresen mossa ki.
Milyen gyakran kell mosni a paplanhuzatot?

Egy átlagos paplan körülbelül tíz százalékban tartalmaz szennyeződést. Ha nem mossa ki gyakran, azzal a penész, a poratka és a baktériumok kialakulását kockáztatja. Olvassa el az ápolási címkét, hogy megtudja, hogyan kell tisztítani. Választhatja a száraz tisztítást is. Otthon is kimoshatja a paplant, de ügyeljen arra, hogy alaposan megszárítsa, mielőtt visszahelyezi az ágyra.

Ideális esetben néhány hetente vagy kéthetente mossa ki a paplanhuzatot. Ha azonban a paplanhuzathoz felső lepedőt is használ, akkor azt kéthetente is kimoshatja. A paplanok gyakran tollból, gyapjúból és szintetikus szálakból készült betétet tartalmaznak. Egyes paplanbetétek gépben moshatók, de a Batlin azt javasolja, hogy évente legalább kétszer szakszerűen mossák ki.

Fontos, hogy gyakran mossa a paplanhuzatot, különösen, ha az nem selyemből vagy szaténból készült. Még ha nem is használ ágyneműhuzatot, akkor is legalább hetente ki kell mosnia, mivel gyakran hajlamos a poratkák vonzására. A rendszeres tisztítással az ágynemű szag- és baktériummentes marad. Ha allergiás, különösen fontos, hogy rendszeresen mossa a paplanhuzatot.

Amikor beteg vagy, hajlamos vagy többet izzadni éjszaka, és a paplanod is összegyűjthet némi undorító anyagot. A mosás segít megelőzni az újrafertőzést, és frissebbnek is érezheted magad az ágyban. Az is jó ötlet, ha lefekvés előtt lezuhanyozol, hogy csökkentsd a betegség elkapásának kockázatát. A National Sleep Foundation nemrégiben végzett felmérése szerint az emberek 91%-a legalább hetente egyszer cseréli lepedőjét.

Bár a paplan mosásának időkerete eltérő lehet, a párnát mindenképpen a lehető legjobban meg kell szárítani. A természetes szálak jobban megtartják a nedvességet, mint a szintetikus szálak, ezért érdemes néhány havonta kimosni őket. Ha aggódik a lehetséges sérülések miatt, választhatja a száraz tisztítást is. Ha van ideje, sok paplan és párna mosógépben mosható. Egyszerűen csak kövesse az ápolási címkét, hogy további információkat találjon.

Ha képes a paplanhuzat kézi mosására, akkor próbálja meg külön mosni a párnahuzatot. Használhat mosószert, majd szárítógépben száríthatja őket. Vagy szárítsa meg őket a levegőn egy meleg szobában vagy akár kint a napon. A párnahuzatok mosásakor is érdemes körülbelül háromhavonta kimosni őket, mivel a huzat összeolvadhat, ha túl nagy a hőhatás.

Kapcsolódó cikkek

Miből tudni, hogy egészséges a paplan?

Miből tudni, hogy egészséges a paplan?

Van téli, nyári és átmeneti paplanod? Az ár vagy a minőség alapján döntesz? Mit jelent a tog szám? Cikkünkből megtudhatod, egészséges ágyneműben alszol-e.

Mennyibe kerül az óvodakezdés?

Mennyibe kerül az óvodakezdés?

Megérkezett az ovis kellékek listája? Vajon ez is olyan drága, mint az iskolakezdés? Pizsamára és lepedőre is szükség lesz? Itt megtudhatod!

Rozsdamentes postaláda – az igazán hosszú élettartammal rendelkező levélszekrény

Rozsdamentes postaláda – az igazán hosszú élettartammal rendelkező levélszekrény

A tökéletes postaláda kiválasztására nem minden esetben szentel elegendő figyelmet a lakóközösség.