Milyen gyakran kell mosni a paplanhuzatot?

A tiszta paplan érdekében rendszeresen mossa ki.
Milyen gyakran kell mosni a paplanhuzatot?

Egy átlagos paplan körülbelül tíz százalékban tartalmaz szennyeződést. Ha nem mossa ki gyakran, azzal a penész, a poratka és a baktériumok kialakulását kockáztatja. Olvassa el az ápolási címkét, hogy megtudja, hogyan kell tisztítani. Választhatja a száraz tisztítást is. Otthon is kimoshatja a paplant, de ügyeljen arra, hogy alaposan megszárítsa, mielőtt visszahelyezi az ágyra.

Ideális esetben néhány hetente vagy kéthetente mossa ki a paplanhuzatot. Ha azonban a paplanhuzathoz felső lepedőt is használ, akkor azt kéthetente is kimoshatja. A paplanok gyakran tollból, gyapjúból és szintetikus szálakból készült betétet tartalmaznak. Egyes paplanbetétek gépben moshatók, de a Batlin azt javasolja, hogy évente legalább kétszer szakszerűen mossák ki.

Fontos, hogy gyakran mossa a paplanhuzatot, különösen, ha az nem selyemből vagy szaténból készült. Még ha nem is használ ágyneműhuzatot, akkor is legalább hetente ki kell mosnia, mivel gyakran hajlamos a poratkák vonzására. A rendszeres tisztítással az ágynemű szag- és baktériummentes marad. Ha allergiás, különösen fontos, hogy rendszeresen mossa a paplanhuzatot.

Amikor beteg vagy, hajlamos vagy többet izzadni éjszaka, és a paplanod is összegyűjthet némi undorító anyagot. A mosás segít megelőzni az újrafertőzést, és frissebbnek is érezheted magad az ágyban. Az is jó ötlet, ha lefekvés előtt lezuhanyozol, hogy csökkentsd a betegség elkapásának kockázatát. A National Sleep Foundation nemrégiben végzett felmérése szerint az emberek 91%-a legalább hetente egyszer cseréli lepedőjét.

Bár a paplan mosásának időkerete eltérő lehet, a párnát mindenképpen a lehető legjobban meg kell szárítani. A természetes szálak jobban megtartják a nedvességet, mint a szintetikus szálak, ezért érdemes néhány havonta kimosni őket. Ha aggódik a lehetséges sérülések miatt, választhatja a száraz tisztítást is. Ha van ideje, sok paplan és párna mosógépben mosható. Egyszerűen csak kövesse az ápolási címkét, hogy további információkat találjon.

Ha képes a paplanhuzat kézi mosására, akkor próbálja meg külön mosni a párnahuzatot. Használhat mosószert, majd szárítógépben száríthatja őket. Vagy szárítsa meg őket a levegőn egy meleg szobában vagy akár kint a napon. A párnahuzatok mosásakor is érdemes körülbelül háromhavonta kimosni őket, mivel a huzat összeolvadhat, ha túl nagy a hőhatás.

Kapcsolódó cikkek

A 6 leggyakoribb kérdés és válasz a napelemmel kapcsolatban

A 6 leggyakoribb kérdés és válasz a napelemmel kapcsolatban

Az alábbi cikkben összegyűjtöttük a 6 leggyakoribb kérdést és választ a napelemmel kapcsolatban, hogy mindenki konkrétabb képet kaphassunk ebben a témában.

Alapvető kéziszerszámok vízvezeték-szerelők számára

Alapvető kéziszerszámok vízvezeték-szerelők számára

A vízvezeték-kígyó a vízvezeték-szerelők készletének alapvető eszköze.

5 lakberendezési ötlet a britektől

5 lakberendezési ötlet a britektől

Haladó angolos vagy, de nem tudsz sokat a kultúráról? Lássunk 5 lakberendezési tippet a britektől, kedvcsinálónak nyelvtanuláshoz s házátalakításához.